NEVŞEHİR DERİNKUYU İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İstiklal Marşımızın Kabulü ve Vatan Şairimiz Mehmet Akif ERSOY'ı Anma Günü Programı

 İstiklal Marşımızın Kabulü ve Vatan Şairimiz Mehmet Akif ERSOY'ı Anma Günü Programı

İstiklal Marşı'mızın kabulünün 103. yıldönümü ve Milli Şairimiz Mehmet Akif ERSOY'u Anma Günü nedeniyle program düzenlendi.

Mehmet Ekmekci Anadolu Lisesi Müdürlüğünün hazırladığı program Zeliha Ekmekçi Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda yapıldı. Programa ilçe Kaymakamımız Sayın Konuralp YILMAZ, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Yücel İRMAK, şube müdürlerimiz Alaaddin ÇAKIRCİ ve Mehmet YILDIRIM, ilçe Jandarma komutanı J. Teğmen Hamza ÇİMEN, İlçe Emniyet Müdürü V. Muhammed Emin ŞAHİNER, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü İsa Demir, okul müdürlerimiz, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ile veliler katıldılar.

İstiklal Marşı'mızın okunması ve saygı duruşu ile başlayan program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmanın yapıldığı, öğrencilerimiz tarafından hazırlanan şiirlerin okunduğu, tiyatro oyununun ve Mehmet Akif ERSOY'un şiirlerinden alıntılarla oluşturulmuş oratoryonun sahnelendiği çeşitli etkinliklerle devam eden program, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin takdim edilmesi ile sona erdi.

Programa teşriflerinden dolayı Sayın ilçe Kaymakamımız Sayın Konuralp YILMAZ'a ve protokol üyelerimize, programın gerçekleştirilmesinde emek veren, katkıda bulunan ve katılım sağlayan herkese teşekkür ederiz.

 

 HATIRLAYALIM

Millî Eğitim Bakanlığı Kurtuluş Savaşı'nın anlamını belirtecek ve yeni devletin bağımsızlığının sembolü olacak millî bir marşın yazılması için 1921 yılında bir yarışma açtı. Yarışmaya 724 şiir katıldı.

Yarışmada para ödülü olduğu için Mehmet Akif ERSOY katılmadı. Ancak dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) para meselesinin çözümleneceğini söyleyerek Mehmet Akif ERSOY'dan yarışmaya katılmasını istedi. Çünkü yazılan şiirlerden hiçbiri millî duygularımızı ifade için yeterli bulunmamıştı. Bunun üzerine Mehmet Akif ERSOY Kurtuluş Savaşı'nın en derin heyecanını yansıtan bir şiir yazdı. Kahraman ordumuza ithaf ederek yazdığı şiir, millî marşımız olarak 12 Mart 1921'de II. İnönü Savaşı'ndan önce mecliste kabul edildi. Böylece Türk milletinin, bağımsız yaşama arzusunu dile getiren millî marşı oldu. Cumhuriyet döneminde İstiklal Marşı'nın bestesini Cumhurbaşkanlığı Orkestra Şefi Osman Zeki ÜNGÖR yapmıştır (1930).

Kurtuluş Savaşının amacını ve ruhunu, Milletin bağımsızlık istek ve azmini dile getiren İstiklal Marşının kabul edildiği tarih olan 12 Mart günü; 04.05.2007 tarih ve 5649 sayılı Kanunla " İstiklal Marşının Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy' u Anma Günü" olarak kabul edilmiştir.

 13-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-202413-03-2024

Esentepe Mahallesi Şehit Ali Güven Caddesi No 48/2 Derinkuyu / NEVŞEHİR - 0 (384) 381 36 07

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.